South East Europe Entrepreneurial Learning Center / SZA doo

© Philippe Beusan© Philippe Beusan© Philippe Beusan© Philippe Beusan+ 50


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    14034 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2020


  • Photographs Photographs: Philippe Beusan

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project

  • Principal architects:

    Igor Francois

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

Text description provided by the architects. Between. The newly constructed structure is complex, establishes and forms its own world, equal and self-sufficient. The interior is unexpected, closed and open, it belongs both to the street and to the house. A density has been created which allows programs and functions to exist in space and time undergoing various daily changes.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

parallel universes. The large and main highway of the new city, the fair district of Zagreb and the green and cozy residential area of ​​the new modern city, form basic parameters and determine the location criteria. The Seecel building is located in Novi Zagreb, along the city’s main avenue. The morphology of the modern city, scattered cubes with green lines defines the scale, the speed.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

The predetermined programmatic structure of the future SEECEL building defines a very dynamic business complex. The intertwining of the three main functional systems – the office building, the education center and the hotel content – results in a living structure that encompasses a wide range of activities throughout the day.

Sitemap
Sitemap

The new dynamic structure is a response to the existing scale. There is no clear border inside and out. Density builds a spatial experience and unites all content with one rule. The newly established order transforms the diversity of functions into a common whole. The structure establishes two parallel universes. Regardless of whether the object is equal on all sides, it always has a beginning and an end.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan
© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

light and shadow. The spatial structure of the future center comprises a progressive sequence of volume, of expanding dimensions. By applying a system of expansion of closed volumes, diagonally in space, the relationship between the entrance area and variously zoned contents is established. The layout takes place via the void of the input area, assuming a denser quality in the internal organization area. A dynamic structure is established which uses empty-full, open-closed relationships. The house is also zoned vertically; the upper floors of offices and the hotel are placed in reverse of the first three floors. This allows the lower openness and looseness to be contradicted with the higher density and occupancy, with everything reversed on the second floor, as if mirrored. This spatial play of light and shadow merges all predetermined contents into a single functional spatial system, inversely overlapping two identical arrangements and creating a lower world and an upper world, linked vertically; but two different functional systems. The lower part houses the entrance area with the catering and the educational center, while above the third floor we find interconnected office cubes.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan
© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

New horizon. The pulsation of the internal structure (generated by work, study, socialization and stay) makes it possible to apprehend the elementary characteristics of the complex. A small town, made up of houses and streets, the interior – exterior relationship. The main load-bearing structure completely adheres to the underlying structure of spatial relationships. The lower area consists of concrete walls, slabs and beams. The upper part is lighter, made of concrete with aluminum cladding. The two constructive systems partially overlap at one point, ensuring spatial-constructive unity. The roofing system is simple, consisting of a system of beams placed on the upper cubes. The interior of all concrete cubes is made of wood.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan

As already pointed out, the lower construction is concrete, while the upper part is light, reflective, partly open. The roof is adrift on virtually all sides, contributing to the quality of future spaces by providing shade and less exposure of the exterior facade to excessive sunlight and conserving energy. The dividing line of the two superimposed structures creates a perspective counterpoint. The dynamic sequence, a series of closed volumes, spatially intertwined, forming its own horizon.

© Philippe Beusan
© Philippe Beusan



Source link